Barn som odlar.
Foto: Jenny Johnsson Roos/Sveriges Radio

Skolbarn ska odla sina egna grönsaker

0:38 min

Barnen på Brösarps skola ska odla sina egna grönsaker. Det är ett pilotprojekt i samarbete med Linnés Mathus från Växjö, som också kommer vara en del av Matfestivalen i Brösarp i maj.

Förslaget om projektet kom från Mathuset i Växjö men passade utmärkt med familjenämndens ordförande Christer Yrjas funderingar kring mat och barn.

- Vi har ju ett läge i dag där barnen inte har koll på var maten kommer i från. Barnen i Brösarp bor ju visserligen så att de nog redan har halvkoll, men vi behöver ändå koppla ihop det vi sår med det vi äter.

Att få delta från sådd till skörd ser han som en del av vinsten, liksom att följa årstidsskiftningar. Ämnen som naturkunskap och matte blir enkla att integrera i odlingen. 

Projektets totalbudget är 150 000 kronor, där Tomelilla står för 50 000. Pengarna tar kommunen från sitt överskott från flyktingmottagandet. Tanken är att de odlingslådor och drivbänkar som används i Brösarp kan flyttas till andra skolor i kommunen framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista