Vårdcentralen i Höör.
1 av 3
Vårdcentralen i Höör. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Läkaren Dan Westholm med en av sina patienter, Johan Andersson.
2 av 3
Läkaren Dan Westholm pratar med patienten Johan Andersson. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Annica Lusth är chef på vårdcentralen i Höör.
3 av 3
Verksamhetschefen Annica Lusth. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio

Vårdcentral lyckades minimera hyrläkarkostnader

4:17 min

Vårdcentralen i Höör har på ett år lyckats minska sina kostnader för inhyrda läkare med över sex miljoner kronor. Totalt sett i Region Skåne ökade annars utgifterna för bemanningsläkare med 34 procent förra året.

2014 lade vårdcentralen i Höör drygt 6,4 miljoner kronor på inhyrda läkare. Åren före hade många gått i pension och sagt upp sig, ekonomin var dålig och cheferna stannade bara en kort tid.

Annica Lusth började som verksamhetschef i oktober 2013. Då hade vårdcentralen få fast anställda. De som fanns blev utslitna och beroendet av stafettläkare var stort.

- Vi hade hyrläkare som var här under längre tid och de som var här under kortare tid. Det var en ständig ruljangs på hyrläkare vilket skapar en otrolig belastning för övrig personal. Inte bara för läkargruppen utan för all annan personal också. Det är jobbigt att få in olika doktorer ibland varje vecka eller månad, säger hon.

Men förra året vände det och inhyrningskostnaden sjönk till 312 000 kronor. Annica Lusth beskriver det som att vårdcentralen haft tur. Hon lyckades få två av hyrläkarna att stanna som ST-läkare på vårdcentralen och dessutom rekrytera distriktsläkare.

- Jag tror att det beror på att det trots den hårda arbetsbelastningen är en väldigt positiv stämning. Folk vill mycket. Vi har inte förutsättningar att göra allt vi vill på en gång men det finns en otrolig vilja hos alla medarbetarna att göra gott. Man trivs tillsammans och jag tror att det gör att man gärna vill stanna kvar här, säger Annica Lusth.

Inhyrningskostnaderna för läkare i Region Skåne ökade förra året med 34 procent jämfört med året före och landade på 242 miljoner kronor, där vårdcentralerna stod för en stor del av kostnaderna. Distriktsläkaren Dan Westholm har jobbat på vårdcentralen i Höör i snart 15 år och upplevt de svåra åren. Han säger att det är lätt för vårdcentraler att hamna i en negativ spiral.

- Det här tråkiga jordskredet som ofta inträffar på enheter där någon eller några slutar och de kvarvarande läkarna måste ta över de andras uppgifter. Det leder till att man inte klarar att vara kvar även om man vill det, säger han.

Dan Westholm efterlyser en plan från regionens sida.

- Jag skulle önska att det fanns en beredskap för att rycka ut och hjälpa enheter som håller på att hamna i den här situationen. Det är lätt att rasera en vårdcentral men det är svårare att bygga upp den igen.

Enligt Dan Westholm har chefen Annica Lusth spelat en stor roll i att vända utvecklingen på vårdcentralen i Höör. Själv hoppas hon att patienterna också snart ska märka skillnaden.

- Förhoppningsvis kommer man att märka mer och mer att det är en höjd kontinuitet, och att man får kontakt med samma läkare. Det i sig höjer patientsäkerheten och kvaliteten för det blir aldrig samma med hyrläkare. Det blir glapp när en försvinner och en kommer och det är farligt, säger hon.

Utmaningen nu är att behålla personalen. Annica Lusth säger att det är hård belastning och att det skulle behövas någon ytterligare läkare, men att man bland annat ser över scheman för att få en jämnare fördelning. Vad det gäller lönerna finns det däremot ingen möjlighet att matcha bemanningsbolagens.

- Man kan inte bara titta på lönen för det är så mycket annat som också spelar in. Hur stor påverkan man har på sin arbetsplats och sitt schema och om man kan få jobba med sådant som man brinner för. Det är också värt väldigt mycket och det är det vi kan konkurrera med. Jag tror inte jag vill tävla med pengar, det känns inte vettigt, säger Annica Lusth.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista