Minnesbord vid Göingeskolan i Broby.
1 av 2
Minnesbord vid Göingeskolan i Broby. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio
Göingeskolan i Broby. Foto: Anna Dahlbeck/Sveriges Radio.
2 av 2
Göingeskolan i Broby. Foto: Anna Dahlbeck/Sveriges Radio

15-åring får vård efter Brobymordet

0:57 min

Den 15-årige skolpojke som knivhögg en annan 15-åring till döds på Göingeskolan i Broby i början av året, omhändertas enligt LVU och kommer få vård på ett särskilt boende. 

I dag kom Förvaltningsrätten i Malmös beslut i frågan om mordet på Göingeskolan i Broby. 

En då 14-årig pojke, som nu hunnit fylla 15 år, knivhögg en 15-årig pojke på samma skola så illa att denne avled. Händelsen ägde rum på Göingeskolan i Broby den elfte januari i år och flera elever och lärare blev vittnen.

Enligt polisens utredning ska upprinnelsen till mordet vara att den mördade 15-åringen i november ska ha misshandlat pojken, vilket också filmades. Filmen spreds i sociala medier och den omhändertagne pojken tog mycket illa vid sig. En polisanmälan gjordes.

Efter jullovet hade dock anmälan inte lett till något. 15-åringen tog då med sig en kökskniv till skolan för att, som han själv uppger, skada den andre pojken på samma sätt som han själv anser sig ha skadats.

Pojken har erkänt dådet och polisutredningen kom fram till att han agerat på egen hand. 

Den 15-årige pojken kommer nu att omhändertas enligt Lagen om vård av unga och placeras på ett särskilt ungdomshem. Ett sådant boende har han också befunnit sig på tiden efter mordet.

Det är ett hem i statens regi, där man kan få en sammanhållen vård. Man kan ha strukturerad skolgång, kuratorsamtal. Man har hela tiden personal närvarande. Dessutom finns möjligheten att tillfälligt låsa in personer om de försöker fly därifrån.

Förvaltningsrätten gör bedömningen att pojkens beteende under och efter händelsen medför allvarlig risk för hans hälsa och utveckling och att pojken är i behov av fortsatt vård. Beslutet gäller med omedelbar verkan.

En ung person som hamnar på ett särskilt ungdomshem efter att ha dömts till sluten ungdomsvård får en tidsbegränsad påföljd. När det gäller LVU gör man en utredning av vilken hjälp ungdomen behöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista