Kristin Svensson plockar fram ett minne från 20-talets Tomelilla. Då Sten Malmqvist bodde där. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
Kristin Svensson plockar fram ett minne från 20-talets Tomelilla. Då Sten Malmqvist bodde där. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio

"Spam" visade sig vara miljongåva

1:24 min

Har du fått ett sådant där mejl som lovar att du ska få ett arv av en avlägsen släkting, bara du lämnar ut dina bankuppgifter? När Kristin Svensson, chef för Tomelilla konsthall, fick mejl om att en man testamenterat en miljongåva till Konsthallen var hon minst sagt skeptisk.

Kristin Svensson skickade mejlet vidare till kommunens IT-avdelning eftersom hon tänkte att det kunde var spam med risk för datavirus.

Men alla efterforskningar visade alltså att det här var en sann, men ganska osannolik historia.

Sten Malmqvist, uppvuxen i Tomelilla på 20-talet och vän med sonen till Yngve Andrén som startade Tomelilla konstförening, hade testamenterat drygt 1,2 miljoner till Konsthallen.

- Det är ganska osannolikt. Men det känns ju jättekul att man visar en sådan uppskattning för en liten ort och en liten konsthall, säger Kristin Svensson.

Nu är frågan vad pengarna ska användas till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista