Anders Stjernström Vägverkets projektledare
1 av 4
Anders Stjernström Vägverkets projektledare Foto: Carolina Erlandsson/Sveriges Radio
Linderödssträckan är ännu en pusselbit i utbyggnaden av E22
2 av 4
Linderödssträckan är ännu en pusselbit i utbyggnaden av E22 Foto: Carolina Erlandsson/Sveriges Radio
Aktuell skylt skvallrar om ombyggnad av E22
3 av 4
Aktuell skylt skvallrar om ombyggnad av E22 Foto: Carolina Erlandsson
Linderöd med ny vägsträcka 2018
4 av 4
Linderöd med ny vägsträcka 2018 Foto: Carolina Erlandsson/Sveriges Radio

Fanfar för E22 förbi Linderöd

1:24 min

Efter årtionden av diskussioner, togs det första spadtaget idag för den 6,5 kilometer långa sträckan av E22 söder om Linderöd.

Till tonerna av Kristianstad stadsmusikkår, stora kanelbullar och ångade kaffe i vårsolen, kunde inte det första spadtaget för den nya sträckningen av E22 förbi Linderöd, fått en bättre start. En av de femtiotal som var med idag är Marie Falby som är positiv till den nya sträckan och ser en fördel med att den flyttas.

- Vi bor vid E22. Det blir mindre trafik och barnen kan gå på vägen istället, säger Marie Falby.

Miljökonsekvensbeskrivningar, miljödomar, vägplaner och formalia som ska dras igenom olika instanser, har gjort att projektet dragit ut på tiden. Innan trafiken släpps på sommaren 2018 behöver skogsavverkning och markarbete genomföras. Budgeten ligger på 267 miljoner kronor.

Vägverkets projektledare Anders Stjernström har jobbat med projektet i sex år och medveten om att tankarna kring vägsträckan levt i årtionden. människor berättar om planritningar från 1978 och Anders Stjernström själv har sett planritningar som är ännu äldre. Idag är han glad att komma igång.

- Det är glädje att få börja och att äntligen få komma till skott, menar Anders Stjernström.

Linderödsbon Jeanette Lybäck är också på plats och även hon är glad över att det första spadtaget tas. Den här frågan minns Jeanette Lybäck från det att hon var liten. Hon tycker att vägen som den ser ut idag är dålig för byn och delar Linderöd i två delar.

- Det är skönt att det äntligen är igång och jag tror att det blir positivt, tycker Jeanette Lübäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista