Ikväll är det dags att släcka lampan.
Ikväll är det dags att släcka lampan. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio

Skåne släcker ljuset för klimatet

1:08 min

Ikväll klockan halv nio släcks ljuset på många håll i Skåne, och runt om i världen, i samband med Världsnaturfondens miljömanifestation Earth Hour.

– Detta är tredje året som vi är med på det här viset. Det är för att vi vill uppmärksamma Earth Hour och klimatförändringarna, för att vi ska få både politiker och medborgare att reagera och ändra på sina vanor och beteenden för att vi ska få en hållbar framtid. Och vi tycker att kommunen och offentliga sektorn ska vara föregångare i klimatarbetet, säger Anna Mattson, klimatrådgivare i Eslövs kommun.

Det är tionde året som människor världen över uppmanas att släcka ljuset under en timme för att sätta fokus på klimatfrågan. I många städer släcks kända byggnader ner. Här i Skåne släcks till exempel Rådhuset i Kristianstad, Kärnan i Helsingborg och Ystad Arena i Ystad ner under en timme. Flera skånska kommuner ordnar också föredrag i samband med Earth Hour, och i Kävlinge och Skurup hålls fackeltåg. Det gör man också i Eslöv, berättar Anna Mattsson.

– Det blir samling på torget och sedan är det utdelning av facklor och gemensam promenad ner till Trollsjön där det blir olika uppvisningar, musik, eldkonstnärer och trumslageri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista