Lars-Åke Olsson köper påskblommor på torget i Simrishamn.
Lars-Åke Olsson köper påskblommor på torget i Simrishamn. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio

Våren välkomnas i Simrishamn

1:09 min

Det ljusnar för våren och även om det är lite kyla i luften blir vårtecknen allt fler just nu. Imorgon söndag inträffar vårdagjämningen och det är en efterlängtad tid av många.

- Det är skönt att det kommer lite varmare vindar och att våren börjar kännas på riktigt nu, säger Calle Fagerholm, som går på stan i Simrishamn, med halsduken väl knuten, det är ändå ganska kyligt denna dag.

- Idag kanske det har blivit ett litet bakslag, men det är också härligt att det får ta lite tid med våren, man får passa på och njuta av våren och inte bara hasta fram till sommaren, tycker jag, säger han.

På torget i Simrishamn lyser det av tulpaner, påskliljor och påskfjädrar på torgförsäljarnas bord. Bibbi Åklundh tycker att det är en härlig tid och har en sett en del vårtecken så här långt.

- Lite vintergäck och lite snödroppar och lite påskliljor här och var, så det känns jättebra.

Lars-Åke Olsson passar på och köper lite vårblommor inför påsken. Även han är nöjd med att vårdagjämningen är på gång.

- Det är förhoppningsvis att våren är här och vi kan få ut mycket blommor i trädgården som man blir glad av.

Påverkas du av det här med ljuset?

- Ja, när man ställer om klockan nästa helg påverkas man av den timmen, det sitter i någon månad, sedan rättar det till sig igen. Men ljuset tycker vi om, då blir vi pigga och glada, säger han.

Söndagen den 27 mars är det dags att ställa om klockorna till sommartid.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista