Ellie, åsnan Nisse och Heléne
1 av 2
Johan är lite för tung, så Helénes dotter Ellie får rida på åsnan Nisse i stället. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
Åsneföl
2 av 2
Ett gulligt åsneföll finns också i Heléns stall. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
Morgonen med Anders Liljeqvist

Johan går (eller rider) i Jesus fotspår

3:08 min

Kristendomens största högtid står för dörren. Men vad betyder påsken idag? Och hur funkar det att rida in i staden på en åsna? Johan Pettersson ställer sig i allmänhetens tjänst och testar.

Under hela veckan kommer Johan Pettersson att prova på att vara Jesus, och först ut var intåget i Jerusalem. 

Morgongänget tog fasta på åsnedelen, och efter mycket letande tog sig Johan till ett gäng åsnor i Marieholm utanför Eslöv.

– De är sega och uthålliga jämfört med hästar, säger åsneägaren Helene Severin. Dessutom kräver de lite foder.

– Just det här att rida på en åsna var en tydlig bild på den befriare som folket i Palestina väntade på på den tiden, säger kyrkoherde EvaAsp i Västra Vrams församling. Alla hade den bilden och kände igen honom när han kom. Att han kom just på en åsna betydde att han var fredlig, eftersom hästar uppfattades som mer krigiska.

Att folket hyllade honom med palmblad och kläder jämför hon med hur vi idag viftar med flaggor när t ex ett landslag har vunnit.

Om Jesus kom idag, hur skulle han göra entré?

– Det är lite svårt att svara på, vi har ingen gemensam bild som det israeliska folket hade då. Men han skulle nog komma i en bil som han hade lånat. Kanske en laddhybrid från en bilpool.

Imorgon fortsätter Johan Pettersson sin påskresa i Jesus fotspår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista