Obehöriga får inte gå in på skolan, men vem kollar behörigehten? Foto: Malin Rimfors/Sverigesradio
Obehöriga får inte gå in på skolan, men vem kollar behörigehten? Foto: Malin Rimfors/Sverigesradio

Lågstadieelever trängs med hemtjänsten

1:28 min

I februari öppnades Fredsdalsskolan i Simrishamn. 60 låg- och mellanstadieelever går nu i skolan på gymnasiets nedervåning. I samma lokaler visats 13 andra verksamheter och ingen kan garantera att inte obehöriga rör sig på skolan.

Sedan höstterminen har kommunen tagit emot 200 asylsökande barn i skolor och förskolor i Simrishamn. Ytterligare ett 60-tal står i kö. Men varken lokaler eller lärare finns.

I februari öppnade kommunen Fredsdalsskolan; 60 låg- och mellanstadieelever, samtliga nyanlända, som har sin skola i gymnasiets nedervåning. I samma lokaler visats 13 andra verksamheter som t.ex SFI, andra aktiviteter för nyanlända, särskola, hemtjänst och pensionärsföreningar.

På en av ytterdörrarna står visserligen "Obehöriga äga ej tillträde" men det är orimligt för personalen att kontrollera vilka som rör sig i skolan.

- Vi får vara ärliga och säga att människor som inte borde vara där har kommit in på skolan, säger Christer Granqvist (S) ordförande i Barn- och utbildningsnämnden.

En utredning om hur skolor och andra verksamheter ska placeras i kommunens lokaler ska vara klar i slutet på mars. Genom det statsbidrag på 45 miljoner som kommunen fick för sitt stora flyktingmottagande finns medel för att åtgärda situationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista