Omaka strumpor
Arkivbild. Omaka strumpor.
Förmiddag med Helene Persson

Idag rockas sockorna för allas lika värde

4:11 min

Dagens datum är valt till Downs syndrom-dagen eftersom personer med Downs syndrom har tre av kromosom nummer 21. Dagen uppmärksammas på många håll genom att folk bär omaka strumpor. Två som har olika färg på strumporna idag är Lindah och hennes son Loke.

- Vi rockar sockorna för Lokes skull idag och vi ska fira dagen ikväll med tårta, säger Lindah Ganeborn som är mamma till sjuårige Loke.

Hon berättar att hennes liv har blivit mer färgglatt sedan Loke föddes.

- Jag vet att allt inte är svart eller vitt, säger hon och beskriver hur Loke vaknar varje morgon med världens största leende.

Lindah Ganeborn säger att det finns en del saker som krävs av henne, som förälder till ett barn med Downs syndrom, som inte krävs av föräldrar som inte har barn med speciella behov.

- Men det är egentligen inga stora saker. Loke har lite svårt med konsekvenstänket till exempel med det har ju en del tonåringar också så det är nog inte så stor skillnad, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista