Tvättstuga
Vissa får vänta till april med att tvätta. Foto: Bertil Ericson / TT

Antal tvättider styrs av kvadratmeter

1:06 min

Ju större lägenhet desto fler tvättider får hyresgästen. Detta efter att det kommunala bostadsbolaget Hässlehem ändrat reglerna för tvättstugorna på området Ljungdala i Hässleholm.

De boende i området får numera ett visst antal tvättpass i tvättstugan fördelat till sig beroende på antal kvadratmeter på lägenheten

Det här har skapat upprörda känslor bland hyresgästerna.

- Det här har påverkat oss väldigt mycket eftersom vi bara får tvätta sex gånger i månaden och passen är bara tre timmar, säger Eva.

Eva berättar att grannarna nu fått hjälpas åt att lösa tvättsituationerna som uppstått och har en granne en timme över kan man ibland få låna den timmen om behovet är akut.

- Man hinner kanske inte torka tvätten på den timmen. Och det är ännu värre för de som har många barn. De måste ju få tvätta när barnen spiller ner sig, säger hyresgästen Eva.

Hesslehems VD Stephan Persson säger att man infört de nya reglerna för att man haft stora problem med att vissa boende tvättat väldigt ofta medan andra haft svårt att få tider. Han beklagar att vissa nu står utan tvättid i flera veckor, då de förbrukat sina tilldelade tider, men menar att det beror på att de boende inte tagit till sig informationen om de nya reglerna och inte har kommit på informationsmötena.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista