Statsminister Stefan Löfven (S)
1 av 2
Statsminister Stefan Löfven (S) Foto: Malin Nilsson
Statsminister Löfven i studion
2 av 2
Statsminister Stefan Löfven i studion. Foto: Malin Nilsson

Kommunerna behöver mer stöd

12 min

Många skånska kommuner kämpar med ekonomin för att klara av flyktingmottagandet. Statsminister Stefan Löfven säger att det måste till mer pengar åt kommunerna. Det sa Löfven när han gästade P4 Kristianstads eftermiddagsprogram på måndagen.

När statsminister Stefan Löfven på måndagen intervjuades i P4 Kristianstad handlade det bland annat om flyktingmottagandet och ungdomsarbetslösheten i nordöstra Skåne.
Många kommuner har genom flyktingmottagande drabbats av överfulla skolor och står inför stora utmaningar med att ordna med en vettig undervisning.

Statsministern tar ID-kontrollerna vid gränserna som ett exempel på att regeringen lättat på trycket men också beslutet att alla kommuner ska ta ansvar och ta emot flyktingar.
Men han säger att det också handlar om ökade resurser till kommun och landsting.

- I november förde vi ut 8 miljarder kronor till kommunerna. Men jag är fullt medveten om utmaningen här. Därför är mitt besked att kommunen ska få långsiktiga förutsättningar för att klara av det här, säger Stefan Löfven.

- Mer pengar?

- Det måste vara så. Vi återkommer till vad det innebär men vårt besked till kommunerna är att de måste få långsiktiga planeringsförutsättningar för att exempelvis få alla barn att få en bra skolgång, säger statsministern.

När det gäller ersättningen till Skåne för de ökade kostnaderna för id-kontrollerna så hade statsministern inget besked att komma med idag.

- Den diskussionen pågår just nu med Region Skåne och den vill jag inte föregripa, säger han.

Under sin dag i Kristianstad har statsministern besökt äldreboendet Sommarro och Kristianstads vattenrike. Dagen avslutas med ett kvällsmöte med partikamraterna på Sommarlust.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista