Överläkare Stefan Thorsén har handlett Mohammed Al-Rawi i över ett år. Häromveckan kom belöningen: en svensk läkarexamen.
Överläkare Stefan Thorsén har handlett Mohammed Al-Rawi i över ett år. Häromveckan kom belöningen: en svensk läkarexamen. Foto: Daniel Persson/Sveriges radio

Praktiken hjälpte honom klara läkarexamen

4:32 min

Många utomeuropeiska läkare har svårt att ta svensk läkarexamen. Problem med språket och svårigheter att lära sig hur svensk sjukvård fungerar nämns som två bidragande skäl. Men det finns vägar runt problemen.

37-årige Mohammed Al-Rawi klarade nyligen Socialstyrelsens kunskapsprov. En praktikplats på Helsingborgs lasarett öppnade dörren för honom.

- Jag känner mig mer trygg med språk och känner att jag klarar mig med kunskapsprov. Jag hoppas att jag kommer jobba snart i det här trevliga landet.

Det har nästan gått 30 månader sedan Mohammed Al-Rawi kom till Sverige. Efter att ha arbetat som läkare i Irak i åtta år, tjänstgjort som AT-läkare och specialiserat sig inom internmedicin, trodde han att det skulle vara en smal sak att få fortsätta att praktisera medicin i Sverige.

Men det som han trodde skulle vara en formalitet, skulle snart visa sig betydligt svårare.

- Jag trodde inte att jag skulle behöva börja om från början, säger Mohammed Al-Rawi.

Han fick veta att han behövde ta om sin läkarexamen - att alla kunskaper skulle testas på ett och samma prov.

Mohammed Al-rawi, som då fortfarande läste svenska för invandrare, insåg att det skulle kräva mycket arbeta. När hans svenskalärare blev sjuk ändrades emellertid allt. Hon kom i kontakt med överläkare Stefan Thorsén, berättade om sin elev och kort därpå blev Mohammed Al-Rawi erbjuden praktik på Helsingborgs lasarett.

- Det har fungerat fruktansvärt bra, säger Stefan Thorsén. Det har gått så bra, det har varit roligt att ha honom här tycker vi, och han har lärt känna fler och fler här så han är som en av oss här nu.

Att få möjlighet att pröva på livet på ett sjukhus tror Mohammed Al-Rawi har bidragit kraftigt till att han sedan också klarade kunskapsprovet.

- Vi har lite olika system. Det finns skillnader, det är inte bara språket utan även kulturskillnader, säger han.

- Här i Sverige har jag lärt mig att man måste förklara allt för patienten. Vad jag har hittat, vad jag ska göra, prover, så det är viktiga saker, hur man hälsar på patienten, hur kan man tvätta händer, det är många detaljer som jag har lärt mig här, även om jag inte är medveten om dem, men det kommer automatiskt på provet. Jag känner mig som svensk läkare, inte som någon som kommer från ett annat land.

För ett par veckor sedan fick han beskedet. Mohammed El-Rawi fick godkänt, med bara några fåtal fel på hela provet.

- Godkänt, säger han och skrattar. Så det var, jättebra, man kände lättnaden. Äntligen.

Nu har han påbörjat nästa steg, att hitta ett jobb så han kan få den erfarenhet som krävs för att därefter kvittera ut sin läkarlegitimation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista