Johan går på vatten
Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
Morgonen med Anders Liljeqvist

Johan går på vatten

1:26 min

Nu i stilla veckan följer Johan Pettersson i Jesus fotspår. Igår med hjälp av en åsna och idag med en universitetsfysiker som ska hjälpa Johan gå på vatten.

Veckans hashtag är #WWJohanD - What Would Johan Do, när reporter Johan Pettersson testar att vara Jesus i stilla veckan.

Fysikern Urban Eriksson berättar att det är en omöjlighet för Johan att gå på vattnet, något morgongänget redan listat ut. Om man häller stärkelse i vattnet är det dock möjligt. Med stärkelse ser det fortfarande vattnigt ut, men känner du på det är det hårt. Det gäller då att springa fort, annars sjunker man. Detta experiment kan de dock inte göra i barnbassängen på badhuset.

Klicka på länken för att komma till morgongängets facebook, där finns en film när Johan försöker trippa över vattnet.

Under morgonen pratar morgongänget med Eva Asp, kyrkoherde Västra Vrams församling om att Jesus gick på vatten. Att Jesus kunde men inte Johan, beror på att Johan inte är guds son enligt Eva. Hon får många frågor kring just denna händelse och om man har svårt att tro på det, kan man se det som en symbolhandling berättar Eva. Man kan se det som att Jesus var över det onda, för enligt bibeln är vatten både ont och gott. Vid detta tillfälle fanns Jesus lärjungar ute i en båt på vattnet. Jesus gick då på vattnet för att snabbare ta sig fram till dem och hjälpa till på färden, berättar Eva. Klicka på ljudfilen nedan för att höra henne berätta.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista