Sara Nilsson, säkerhetsansvarig Kristianstad-Österlen Airport. Foto: Moa Lundgren/Sveriges Radio
Sara Nilsson, säkerhetsansvarig Kristianstad-Österlen Airport. Foto: Moa Lundgren/Sveriges Radio

Skärpt säkerhet på skånska flygplatser

3:30 min

På flygplatserna i Kristianstad och Ängelholm är det idag extra poliser på plats. Och tisdagens händelser i Bryssel kan komma att påverka hur man tänker kring flygplatssäkerhet.

–Vi följer händelserna och de direktiv om säkerhets som vi får från EU, säger Sara Nilsson som är säkerhetschef på Kristianstad-Österlen Airport.

Hon har jobbat som säkerhetschef på flygplatsen utanför Kristianstad i många år.

– Det var 2001 som den stora förändringen kom. Efter 2001 blev det 100 % koll på allt som skulle ombord, säger Sara Nilsson. Det har fokuserat mycket på det som ska ombord på flygplanet och inte så mycket på flygplatsen,där det ju hände något idag.

Sara Nilsson tror att dagens händelser på Bryssels flygplats Zaventem kan föra med sig nya säkerhetskrav på själva flygplatserna.

– På en del flygplatser runt om i Europa finns det krav på att du ska kontrolleras redan innan du går in. Så är det inte i Sverige, men det kan mycket väl bli så här också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista