Annika Andersson, trädgårdsmästare.
Annika Andersson, trädgårdsmästare. Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio
Förmiddag med Helene

Trädgårdsbestyr under påskhelgen

Annika: Man kan börja plantera och greja i jorden och så, när jorden reder sig
2:59 min

Påskhelgen innebär några extra dagar ledighet, för många. Kanske blir det tid för trädgårdsarbete och nya blomplantor i rabatten. Trädgårdsmästare Annika Andersson ger tips på hur du sköter trädgården i påsktider. 

Hos många perenner börjar knopparna komma upp ur marken, men påsken är tidig och det är inte jättevarmt. Risken om man klipper förtidigt är om det kommer riktigt kalla frostnätter för då har man inte kvar skyddet på de små knopparna, som kommer ur jorden.

– Vi bor långt ner i södra Sverige och är man väldigt sugen och det är nu i påsk som man har tid att göra det, då kan man gå ut och klippa ner,

Gräset bör man vänta med, det är det allra sista som man klipper ned. Man bör vänta tills man ser att gräset börjar komma upp en bra bit, eftersom gräset behöver värmen. Det samma gäller för lavendel och perovskia.

– Man kan börja plantera och greja i jorden och så, när jorden reder sig

Det innebär att när du gräver i jorden och drar upp spaden och jorden fortfarande sitter fast på spaden, då reder den sig inte. Jorden är då inte tillräckligt varm och torr, utan för fuktig.

Annikas sammanfattning inför påskhelgen är:

  • Rensa ogräs
  • Jordförbättra
  • Rensa ur och klippa vissa buskar och klippa ned vissa buskar helt, för att föryngra dem
  • Plantera en del saker, de som finns i handelnGrunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".