Ungdomar på mötesplats Within  i Hässleholm
1 av 2
Samlingsrummet på mötesplatsen har ungdomar varit med och inrett. Foto: Dajana Koavcevic/Sveriges Radio
Ola Hall, projektledare mötesplats Within i Hässleholm
2 av 2
Ola Hall på mötesplatsens drop-in på första våningen. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio

Ny mötesplats ska fånga unga hemmasittare

1:31 min

Fem nordostskånska kommuner har tillsammans fått över 17 miljoner kronor i EU-medel att satsa på unga i utanförskap. I Hässleholm går pengarna till en ny mötesplats i centrum.

Mötesplats Withins drop-in-rum vetter mot Frykholmsgatan i Hässleholm. Just nu är det inte många som kommer förbi oannonserat. Men på andra våningen är aktiviteten större.

Här sitter förutom en projektledare och två vägledare också två ungdomsutvecklare. De är själva unga som varit arbetslösa ett tag. 

23-åriga Elin Jensen är en av dem. Hon gick barn -och fritidsprogrammet på gymnasiet och har haft flera ströjobb sedan dess men aldrig en långvarig anställning. Hon vet hur det är att var en i mängden på Arbetsförmedlingen. 

Man känner inte sig sedd. Om man går till Arbetsförmedlingen är man bara en i kön. Vi är väldigt hjälpsamma när de kommer hit.

Mötesplatsen riktar sig till alla unga som vill ha vägledning om studier och jobb och som är mellan 16 och 25 år. Men särskilt fokus kommer ligga på dem som saknar gymnasiebetyg eller som riskerar att hoppa av skolan.

På mötesplatsen kan de få individuell rådgivning att återuppta sina studier. Längre fram vill personalgruppen kunna skapa företagsnätverk och erbjuda passande föreläsningar. Redan från april kommer en handläggare från Arbetsförmedlingen sitta i lokalerna vissa tider.

Många unga slussas till mötesplatsen via just Arbetsförmedlingen eller så ringer skolan och tipsar om en ung elev i riskzonen att hoppa av sin utbildning. Den största utmaningen blir att fånga hemmasittarna - som saknar både jobb och annan sysselsättning och har blivit isolerade.

Ofta hittar man dem på spelsidor, Facebook, Twitter - den vägen. Sedan får de välja själva. Man får vara lite finurlig.

Projektledare Ola Hall, menar att många unga saknar rätt kunskap om högre studier och arbetsmarknaden. Som exempel tar han att de kan tro att man får ett riktigt slutbetyg bara man avslutar gymnasiet. Det finns också en del förutfattade meningar om vissa yrken. 

Därför ska mötesplatsens aktiviteter också kunna handla om att informera om vad olika yrkesgrupper egentligen gör. Samtidigt måste också företagares fördomar om unga anställda utmanas.

Målet är att mötesplatsen ska tas över av kommunen helt och hållet efter tre år.

– Om tre år hoppas jag att detta är en etablerad verksamhet. Att man tydligt har talat om från kommunen att detta är ett arbete vi måste fortsätta med, säger Ola Hall. 


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista