Solveig Olsson
Solveig Olsson Foto: Adam Bergsten/Sveriges Radio

Nytt försäljningsrekord i påskhandeln

Solveig Olsson: Man äter för mycket
1:20 min

Påskhandeln förväntas slå rekord enligt en prognos som HUI Research och Svensk Handel gjort. Försäljningen under skärtorsdagen väntas motsvara den från två normala fredagar.

Enligt prognosen väntas den svenska dagligvaruhandeln sälja varor för ungefär 7,4 miljarder kronor under påskveckan. Det är 20 procent mer än under en vanlig vecka.
Ägg, sill och påskmust är givetvis storsäljare. Vad gäller godis sker hela tio procent av årsförsäljningen under just påskveckan.

På skärtorsdagens förmiddag var det fullt med bilar utanför en stormarknad i Bromölla. Folk strömmade in och ut ur butiken men det var inte alla som var så förtjusta i kommersen.

– Det är barockt. Det är liksom för mycket. Julhandeln ska upp och påskhandeln ska upp. Det är bara ska och ska och ska,

Solveig Olsson var också ute och handlade på skärtorsdagen. Hon hade en egen teori om varför försäljningen nu förutspås slå rekord.

– Man äter för mycket,

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".