Rådjur
Rådjur Foto: Patrick Pleul

Vapenstopp på jaktutbildningar

1:23 min

I ett förslag från Skolverket vill myndigheten se att vapendelen ska utgå som ämne på jaktutbildningarna på gymnasieskolorna.

Frågan är ute på remiss och Ulf Sterler, utbildningsansvarig på Svenska Jägareförbundet tycker inte att det här är rätt väg att gå.

- Man måste få skörda det som man förvaltar. Det är som att ha en skogsutbildning utan att fälla träd, menar Ulf Sterler.

Från skolverkets sida menar de att förslaget handlar om att öppna upp naturprogrammen för fler genom att vapendelen plockas bort. Christina Månberg, chef för gymnasieenheten på Skolverket förklarar bakgrunden till förslaget så här.

- Många elever har ett brinnande intresse för viltvårdsområdet men det är inte säkert att de har intresse för just jakt och vapenhantering, tycker Christina Månberg.

Precis som Christina Månberg säger är förslaget ute på remiss och nu inhämtas synpunkter fram till och med den åttonde april och därefter så bearbetas synpunkter och förslag. På naturbruksgymnasiet i Osby är rektorn Lars Unné i nuläget inte orolig över Skolverkets förslag.

- Det är ingenting som vi ens spekulerar i eftersom det är så pass tidigt skede, anser Lars Unné.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista