Bengt Olsson, lagman vid Hässleholms tingsrätt. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio
1 av 2
Bengt Olsson är lagman vid Hässleholms tingsrätt. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio
Hässleholm

Barnens bästa i fokus vid vårdnadstvister

2:45 min

Hässleholms tingsrätt börjar nu arbeta på ett nytt sätt med vårdnadstvister där tingsrätten och kommunens familjerätt samarbetar för att ta vara på barnens bästa.

I rättsväsendets Sverige har ett nytt sätt att arbeta med vårdnadstvister börjat användas, en modell som är ett samarbete mellan tingsrätten och kommunens familjerätt. Nu har även Hässleholms tingsrätt börjat arbeta så.

– Ofta beror tvisten på en konflikt mellan föräldrarna, säger Bengt Olsson, lagman vid Hässleholms tingsrätt.

Förhoppningsvis ska konflikten i alla fall dämpas och man ska kunna se barnet, och vad som är bra för det lilla barnet.

Konflikt och försoning kallas det här, ett nystartat projekt i Hässleholm men som har gjorts i andra tingsrätter i landet och i Skåne, i Helsingborg i flera år.

Det handlar om att hjälpa föräldrarna att hitta en lösning som är bra för barnen, där kommunens familjerättssekreterare, eventuella juridiska ombud, föräldrarna och domaren sitter ner tillsammans.

Hjälpa till lösning

Kanske har man redan försökt komma överens länge, kanske med hjälp av till exempel kommunens familjestöd och ser ingen annan utväg än tvist. Då blir det här en sista chans att komma överens, innan tingsrätten tar över och det blir en vanlig dom.

– Möjligen känner man ett större allvar när man kommer till oss, säger Bengt Olsson.

– Vi är mer fyrkantiga, vi dömer om var barnet ska bo och när barnet ska ha umgänge med den andra föräldern. Och det gör vi utifrån hur det ser ut i dag. Hur det ser ut i morgon vet vi inte.

Det finns risk att domen inte fungerar redan efter ett par månader, till exempel om barnets intressen ändras, det räcker för att tiderna inte ska fungera.

Kan en tingsrättsdom bli trubbig?
– Ja, och den kan till och med bli kontraproduktiv.

Föräldrarnas förmåga att komma överens blir kanske sämre om domstolen bestämmer jämfört med om de själva bestämt.

Utvärderingar visar att många faktiskt kommer överens, och lagman Bengt Olsson är hoppfull även om han inte tror att det kommer att minska antalet tvister.

– Förhoppningen är att vi kommer fram till lösningar som blir bättre för barnen i de tvister vi har, och lösningar som är hållbara över tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista