Kött från det stoppade partiet
Kött från det stoppade partiet Foto: Livsmedelsverket
Skåne

Livsmedelsverket stoppar 4,5 ton kött

1:21 min

Livsmedelsverket har hittat ett stort parti kött av oklart ursprung och som nu förlagt med säljförbud. Köttet upptäcktes i ett fryshus i Skåne.

Det nu upptäckta köttet är sannolikt men inte säkert nöt och fläsk, och ägs av ett charktillverkningsföretag från mellersta Skåne. Ett företag som kan ha hanterat betydligt större mängder kött med lika oklart ursprung.

– Det är genom spårbarhet vi vet att livsmedlet varit under kontroll. Så vi vet att det är kött från veterinärbesiktigade djur och att det inte finns farliga bakterier eller djurläkemedel i köttet, säger statsinspektör Louise Nyholm.

Hur farligt kan det vara?
– Det är det man inte vet. Med okända livsmedel finns det okända risker.

Att Livsmedelsverket över huvud taget nu kontrollerar och upptäcker brister just i spårbarhet på kött är nytt från årsskiftet säger Louise Nyholm som väntar sig fler saluförbud framöver.

– Så är det. Vi har tidigare jobbat mest med hygienfrågor, alltså att det inte finns bakterier eller annat farligt i köttet. Nu arbetar vi även med detta efter fått ett sådant uppdrag från regeringen. Allt har sin början i hästköttskandalen och hela Europas livsmedelskontroll står på tå nu. Och vi lär oss av varandra och skaffar oss bättre metoder och då kan vi också hitta sådant här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista