Den lille havfrue, sjöjungfrun i Köpenhamns inlopp är landets mest besökta kvinna. Foto: Drago Prvulovic/TT
1 av 4
Den lille havfrue är Danmarks mest besökta kvinna. Foto: Drago Prvulovic/TT
København, Danmark Nyhavn. Foto: Paul Kleiven/TT
4 av 4
Nyhavn Foto: Paul Kleiven/TT
Danmark

Rekordår för dansk turism

1:32 min

Turismen i Danmark slog rekord 2015 och fler väljer att åka till framför allt Köpenhamn och de danska kusterna. Men svenskarna sviker Danmark.

Men trots att det borde vara lätt att åka på semester till ett av våra närmaste grannländer, utgör svenskarna bara en liten del av turisterna i Danmark.

– Egentligen vill vi åka till något av de nordligaste länderna, som Finland, men vi upptäckte att det var billigast att åka till Danmark, så det blev Köpenhamn, säger Daisy och Peang, som båda kommer från Taiwan, men studerar i Europa.

De står framför Köpenhamns rådhus och försöker få till en bra bild med sin kamera. Och Daisy och Peang är en del av många turister som väljer Danmark som turistmål.

Lågprisflyg bygger luftbro

Förra året slog antalet övernattade nätter rekord med 49,1 miljoner, det högsta någonsin, enligt nya siffror från Erhvervs- og Vækstministeriet. En avgörande betydelse är att det går många lågprisflyg till Danmark från andra delar av Europa.

– Det har nästan skapats en luftbro mellan Köpenhamn och Storbritannien, vilket gör att britterna är en av Danmarks största turistgrupper, säger Mikkel Thrane, kommunikationschef på Visit Denmark

Få svenskar

Britterna utgör en av de större turistgrupperna och den största delen är fortfarande danskarna själva. Tyskarna är också en stor grupp. Men svenskar, som har nära till den danska huvudstaden och kusterna, utgör bara fyra procent av turisterna.

Mikkel Thrane menar att ekonomin er en av de viktigaste faktorerna, även här.

– De senaste åren har den svenska kronan varit svag i förhållande till den danska och det är en av de stora anledningarna till att svenskarna har hållit sig borta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista