Kvinna framför fönster.
Ann Lindstrand, barnläkare och chef för enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten. Foto: Lena Katarina Johansso/ Folkhälsomyndigheten.
Hälsa

HPV-vaccin till pojkar ska utredas

2:03 min

Folkhälsomyndigheten ska nu utreda om HPV-vaccin ska erbjudas även till pojkar framöver. På senare år har beläggen ökat för att vaccinet inte bara skyddar mot livmoderhalscancer, utan även andra cancerformer, som också drabbar män.

Det tidigare beslutet, att bara erbjuda vaccinet till flickor, ska nu ses över.

– Vi håller på att sätta igång en arbetsgrupp, som kommer att titta närmare på frågan och ge ett beslutsunderlag till regeringen, gällande frågan om HPV-vaccinet ska inkluderas i det allmänna vaccinationsprogrammet även för pojkar.

Det säger Ann Lindstrand, som är barnläkare och chef för enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten.

När HPV-vaccinet infördes i det allmänna vaccinationsprogrammet 2010 föregicks det av omfattande utredningar, och man kom då fram till att det inte var motiverat att ge vaccinet till pojkar.

Framför allt handlade det då om att skydda flickor och kvinnor mot livmoderhalscancer, men på senare år har man sett en förstärkt koppling mellan HPV-virus och flera andra cancerformer.

– Nya data har kommit fram som visar på en god säkerhet och effekt, och man har utvidgat indikationen för HPV-vaccin till att omfatta även analcancer, som är en av tre HPV-orsakade cancrar som drabbar även pojkar, säger Ann Lindstrand.

Svalgcancer, som har ökat mycket på senare år, kan också orsakas av HPV-virus, liksom analcancer och peniscancer.

Vartefter data om de sjukdomarna har tillkommit har fler och fler också rest krav på att även pojkar ska erbjudas vaccin av samhället, till exempel specialistläkare och politiker.

Tidigare har ett argument mot att vaccinera pojkar varit att de ändå får ett indirekt skydd genom att flickor vaccineras, och att förekomsten av virus i befolkningen då kommer att minska, men män som har sex med män går miste om det skyddet.

– Män som har sex med män får inte det här flockskyddet som heterosexuella pojkar får när man vaccinerar flickor, det är inte aktuellt för män som har sex med män, säger Ann Lindstrand.

Nu ska Folkhälsomyndigheten alltså utreda om även pojkar ska erbjudas HPV-vaccin inom det allmänna vaccinationsprogrammet. Utredningen kommer att göras under hösten, och ett förslag till regeringen väntas bli klart i början av 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista