Bibliotekschef Helena Götesdotter, Ahmad Tlete och Caty Almquist
Bibliotekschef Helena Götesdotter, Ahmad Tlete och Caty Almquist på biblioteket i Osby. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio

Succé för integrationsmöten på bibblan

2:11 min

Över 100 nya och gamla Osbybor har matchats ihop i bibliotekets projekt "Låna en svensk", ett initiativ som gått så bra att det blir en fortsättning i år. 

Två som träffats och håller på att lära känna varandra är 26-årige Ahmad Tlete från Syrien och Caty Almquist som är 30 år äldre och har bott i Osby i nästan fyra decennier.

De träffas på biblioteket några gånger i veckan och Caty hjälper Ahmad med svenskan genom läsning av bland annat barnböcker. De blev aldrig ihopmatchade utan det var Caty som gick fram till Ahmad på bibliotekets språkcafé och sedan dess har de fortsatt prata med varandra.

– Hon pratar väldigt bra engelska och det har hjälpt mig. Om jag har någon som kan lära mig så är det bättre, säger Ahmad Tlete som uppskattar att ha en svensk att prata och öva det nya språket med.

Caty Almquist tycker att det är spännande att träffa nya människor och trots deras olika bakgrunder kommer hon bra överens med Ahmad. 

Vi flyter ju ut i lite annat också ibland. Livet, i Sverige och i Syrien.

Bibliotekschef Helena Götesdotter funderar på ett namnbyte för att markera att det inte handlar om att bli utlånad som svensk, utan om att mötas.

Det var Osbyborna själva som fick henne att förstå att det behövdes fler tillfällen till möten. Många, både nya och gamla Osbybor, uttryckte en vilja att lära känna varandra utanför den egna gruppen, men visste inte riktigt hur de skulle ta första steget.

Men nu har initiativet varit i gång sedan årsskiftet.

Det har spelats bowling och man har träffats hemma hos varandra och man har fikat och gjort allt möjligt, har jag fått höra.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista