Johan dricker Kombucha med Sara Johansson och Jannice Wahlgren. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
Johan dricker Kombucha med Sara Johansson och Jannice Wahlgren. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio

Kombucha är det senaste!

Jannice: Det är i bakterieklumpen som det göttiga sitter
13 min

En av de senaste dryckestrenderna är Kombucha. En gammal dryck som man framställer med en bakteriekultur, te och lite socker.

Sara Johansson och Jannice Wahlgren går gastronomiprogrammet på högskolan i Kristianstad och har under ett projekt utvecklat nya smaksättare till den syrliga och nyttiga dryck.

Kombucha har sitt ursprung från Kina och Ryssland. Den framställs med hjälp av en startkultur den så kallade SCOBY (symbiotic colony of bacteria and yeast), som är en kombination av svamp  (jäst) och bakterier. Kombucha består förutom startkulturen av grönt te och socker. Den kan drickas ren eller smaksatt.

Johan provade ren kombucha, men även smaksatt med ingefära och äpple. Den kan smaksättas med frukt eller juice.



 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".