Almedina Kovacevic hoppas att arbetsgivare ska bli intresserade.
1 av 2
Almedina Kovacevic hoppas att arbetsgivare ska bli intresserade. Foto: Karin Bengtsson/Sveriges Radio.
Tolv självporträtt ställs ut på stadsbiblioteket under våren.
2 av 2
Tolv självporträtt ställs ut på stadsbiblioteket under våren. Foto: Karin Bengtsson/Sveriges Radio.

Nyanlända söker jobb genom konstutställning

1:35 min

Tolv nyanlända svenskar ställer ut sina självporträtt på Kristianstads stadsbibliotek. Men det är inte bara en konstutställning, utan också ett sätt att söka jobb.

På tisdagseftermiddagen öppnar en ny utställning på Kristianstads stadsbibliotek, där tolv nyanlända svenskar ställer ut sina självporträtt. Och i anslutning till självporträtten finns beskrivningar av vad de nyanlända skulle vilja jobba med, här i Sverige. Det är ett sätt att söka jobb, förklarar Almedina Kovacevic, som leder projektet.

– Det finns ett stort engagemang hos våra deltagare. De vill bli en del av det svenska samhället och framför allt av den svenska arbetsmarknaden,

Det är genom en arbetsmarknadsutbildning hos företaget AlphaCE som de nyanlända får den här annorlunda chansen att visa vilka de är. Och nu hoppas de på att framtida arbetsgivare ska bli intresserade.

– Jag vill jobba som undersköterska, säger Abrehet Gebremaryan Habtom, som är en av deltagarna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista