Paul Davidsson är utvecklingsstrateg på Omsorgsförvaltningen i Kristianstad kommun.
Paul Davidsson är utvecklingsstrateg på Omsorgsförvaltningen i Kristianstad kommun. Foto: Josefin Modig/Sveriges Radio

Äldre nöjda med tillsyn via kamera

1:34 min

En webbkamera som filmar de äldre i hemmet när de sover. Ja, det har varit verklighet i Kristianstad den senaste tiden och projektet kan nu få en fortsättning.

Försöket med att övervaka Kristianstads äldre i hemmet med en webbkamera har slagit väl ut. Det var för drygt ett år sedan projektet E-tillsyn startade, med anledning av att allt fler äldre bor kvar hemma.

– Ja, projektet hade ju som målsättning att visa på om man som kund upplever lika stor trygghet, eller kanske ännu mer trygghet, som man gör vid traditionell tillsyn. Det har kunderna svarat ja på, de tycker att det här är lika bra, eller kanske ännu bättre än traditionell tillsyn, säger Paul Davidsson, utvecklingsstrateg på Omsorgsförvaltningen i Kristianstad.

Under projektets gång har fyra kunder varit testpersoner. Alla har tidigare haft traditionell nattillsyn, alltså fått besök av nattpatrullen. Med E-tillsyn är istället en webbkamera styrd av en surfplatta, så att nattpersonalen vid en avtalad tid kan logga in och se så att den som har begärt tillsyn i sitt eget hem ligger i sin säng och sover. Något som alltså uppskattats av kunderna, som också slipper bli störda av att någon kommer in i rummet varje natt. Även personalen är positiv och har bland annat vittnat om minskad stress.

Nu är det upp till Omsorgsnämnden att fatta beslut om en fortsättning för E-tillsynen. Paul Davidsson tror att det här bara är början på den välfärdsteknologi som kommer att komma.

– Jag skulle kunna tänka mig att vi får fler sensorer i hemmet, som gör det möjligt för oss att snabbare kunna se indikationer på att något kommer att hända eller hänt. Sensorer som visar på hjärtfrekvens, som fångar epilepsianfall, värmesignaturkameror osv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista