Prins Oscar
Prins Oscar Foto: kungahuset.se
April, april!

Prins Oscar inte längre Skånes hertig

Harald Gustafsson: En förolämpning mot Danmark
1:28 min

Prins Oscar kommer inte längre att vara hertig av Skåne. Detta sedan danska Utrikesdepartementet lämnat in protester mot utnämnandet. Protesten grundar sig i ett tillägg till freden vid Frederiksborg år 1720.

Det var vid undertecknandet av freden vid Frederiksborg 1720 mellan Sverige och Danmark som de svenska fredsförhandlarna fick gå med på flera eftergifter. Freden slöts efter Det stora nordiska kriget och innebar bland annat tullavgifter för svenska båtar genom Öresund.

Nu har det framkommit att Sverige även signerade en bilaga till freden där man gick med på att avstå från att utse före detta danska territorier till svenska hertigdömen. Däribland Skåne.

– Det innebar att man inte fick kalla till exempel Skåne för hertigdöme. Det skulle vara en förolämpning mot Danmark att inrätta sådant på gammalt danskt land,

Senast en svensk prins utnämndes till hertig av Skåne var 1882 när Gustav Adolf, senare Gustav VI Adolf, gavs titeln. Danmark var vid denna tid i konflikt med Preussen och var beroende av svenskt stöd och ville därför inte fresta på relationerna med bråk om tidigare överenskommelser.

Nu är det utrikespolitiska läget mer stabilt och från danskt håll sätter man via sitt Utrikesdepartement ned foten. Det gamla avtalet från freden 1720 har rent juridiskt aldrig upphört att gälla och man vill från danskt håll se att de gamla avtalen hedras.

– Om danskarna drar Sverige inför internationella domstolen i Haag för det här så kommer Sverige att fällas,

Det svenska hovet låter via sin presstalesperson hälsa att man beklagar nyheten. Man säger också att man värdesätter de diplomatiska relationerna med Danmark och är beredd att gå de danska önskemålen till mötes. Var prins Oscar nu kommer att få sitt hertigdöme är ännu inte klart.

Skånes landshövding Margareta Pålsson är mycket besviken över det nya beskedet.

– Vi är många skåningar som har glatt oss åt att få en hertig av Skåne men vi kan ju inte gå emot vad som helst. Finns det ett avtal så måste vi ju rätta oss efter det,

Inte sant! Aprilskämt 2016

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".