Göingeskolan i Broby.
Göingeskolan i Broby. Foto: Anna Dahlbeck/Sveriges Radio

Trygga elever men dålig studiero på Göingeskolan

1:40 min

Det finns brister i undervisningen och i betygssättningen på Göingeskolan i Broby. Det framgår av en tillsyn som Skolinspektionen gjort. Men trots mordet på en 15-årig elev i januari känner eleverna sig trygga.

Det finns brister i undervisningen och i betygssättningen på Göingeskolan i Broby. Det framgår av en tillsyn som Skolinspektionen gjort.

Tillsynen gjordes två månader efter mordet på en 15-årig elev men var planerad innan mordet ägde rum. Vid tillsynen ställde man också frågor om tryggheten på skolan, till elever och elevråd.

- De säger själv att de känner sig trygga, det har inte framkommit något annat i de intervjuerna, 

När det gäller studiero är det sämre ställt. Trots att skolan redan satt in vissa åtgärder sedan skolinspektionen var på plats i höstas så har man inte nått hela vägen fram. Skolan har jobbat med elevsamtal, skolans elevhälsoteam har varit inkopplat och man har gjort tjej- och killgrupper. Men man har alltså inte riktigt lyckats ännu.

Vid besöket i mars intervjuade Skolinspektionen elever även om studiero, men var också själva med på lektioner och observerade.

- Det finns elever som inte lyssnar på lärarna, de kommer och går på lektioner och de kommer för sent,

Göingeskolan har påbörjat förbättringar på de områden där Skolinspektionen hittat brister, och Skolinspektionen kommer att följa upp åtgärderna i juni igen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista