Skatteverkets brevinkast för deklarationer i Kristianstad. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio
Skatteverkets brevinkast för deklarationer i Kristianstad är en plats där man kan lämna sina blanketter om man är sent ute. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio
Morgonen med Anders Liljeqvist

Varför skjuter vi upp saker?

Experten: Det som inte ger omedelbar belöning tenderar vi att skjuta upp
4:53 min

Väntar du också till sista dagen med att skicka in anmälningar, läxor eller deklarationen? Johan pratar med Pia Rosander som är universitetslektor i psykologi om varför många av oss fungerar så.

Sista dagen att lämna in bidrag till musiktävlingen Svensktoppen nästa närmar sig,och fortfarande har inte särskilt många bidrag kommit in. Så ser det ut varje år, och Morgongänget frågade sig varför så många av oss skjuter upp saker till i sista stund.

– Det är ett mänskligt beteende. Det är mycket lättare att a enkopp kaffe eller surfa lite på facebook än att ta tag i det där tråkiga, sägerPia Rosander.

Hon tipsar om att man kan sätta upp delmål för sig själv, och gesig själv små belöningar när man gjort det där man skjuter upp.

– Men det måste vara något som är viktigt för individen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".