Kronfågels före detta anläggning i Kristianstad. Foto: Rickard Sturesson/SR Kristianstad
1 av 3
Kronfågels före detta anläggning i Kristianstad. Foto: Rickard Sturesson/SR Kristianstad
Kronfågels blivande lokaler
2 av 3
Kronfågels blivande lokaler Foto: Adam Bergsten/Sveriges Radio
Pierre Månsson, kommunalråd i Kristianstad och Frank Arnesson, VD för Säljfast
3 av 3
Pierre Månsson, kommunalråd i Kristianstad och Frank Arnesson, VD för Säljfast Foto: Adam Bergsten/Sveriges Radio

Kronfågel tillbaka i Kristianstad

0:23 min

Kronfågel återvänder till Kristianstad. Företaget har tecknat hyresavtal och planerar för ett nytt kycklingslakteri i Karpalund utanför Kristianstad. Flytten kommer att innebära ett hundratal nyanställningar.

Enligt Scandi Standard avser Kronfågel att slakta, stycka och förädla kyckling i lokalerna och utvärderar en investering i fastigheten som möjliggör en kapacitet på 20 miljoner kycklingar per år i ett första steg. Företaget lyfter bland annat fördelarna med en anläggning nära uppfödare i södra Sverige.

– Vi hälsar dem varmt välkomna tillbaka! Det här ger arbetstillfällen som vi behöver i kommunen, säger kommunalrådet Pierre Månsson på kommunens hemsida.

Det var 2011 som Kronfågel slog igen sitt förra slakteri i Kristianstad och produktionen flyttades till Valla utanför Katrineholm.

När beskedet om nedläggningen kom två år tidigare var 175 anställda berörda i Kristianstad. Runt 20 personer valde då att flytta med till Katrineholmstrakten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista