Stor efterfrågan på svenskt kött
Stor efterfrågan på svenskt kött Foto: Henrik Montgomery
Eftermiddag med Conny Emmelin

Efterfrågan på svenskt nötkött fortsätter att öka

3:13 min

Lars Hansson på Bjärhus gård utanför Klippan spår att det kommer att ta uppåt fyra år att komma ikapp efterfrågan på svenskt nötkött.

Att anpassa produktionen efter konsumenternas önskemål kommer att ta tid.

- Som lantbrukare har vi lång omställningstid innan vi kan få fram det kunderna efterfrågar.

Enligt Lars Hansson som producerar ekologiskt kött, beror bristen på svenskt nötkött dels på ökad medvetenhet hos konsumenterna, dels på att allt fler mjölkproducenter lägger om till köttproduktion.

- I och med att mjölkbönderna lägger ner, kommer det att bli färre och färre tjurkalvar och därför mindre köttproduktion från de djuren.

Omläggningen från mjölk- till köttproduktion innebär minskad kapacitet under en övergångsperiod, och eftersom det handlar om att föda upp djur så går det inte att skynda på processen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista