Ebba Nilsson, Isabella Larsen, Natalie Nilsson och Julia Nilsson.
1 av 2
Ebba Nilsson, Isabella Larsen, Natalie Nilsson och Julia Nilsson vandrar längs ån, där loppet ska gå. Foto: Karin Bengtsson/Sveriges Radio.
Ebba Nilsson, Julia Nilsson, Isabella Larsen och Natalie Nilsson.
2 av 2
Starten kommer att gå vid scenen i Tivoliparken. Foto: Karin Bengtsson/Sveriges Radio.
Förmiddag med Helene Persson

Hundratals ska springa mot cancer

Julia Nilsson: Vi vill att forskningen ska gå framåt
1:49 min

Om drygt två veckor går loppet ”Spring mot cancer” av stapeln. Och det är fem tjejer från Söderportgymnasiet som står bakom arrangemanget.

I oktober förra året skapade Lisa Olsen, Ebba Nilsson, Julia Nilsson, Natalie Nilsson och Isabella Larsen ett evenemang på Facebook. De går sista året på samhällsprogrammet på Söderportgymnasiet i Kristianstad och läser en kurs i entreprenörskap, där de fick i uppgift att dra igång ett projekt. Med evenemanget ville de kolla av intresset för ett lopp till förmån för cancerfonden. Och intresseanmälningarna började trilla in direkt.

– Vi hade ett mål om att ungefär 100 personer skulle komma, men det ökade succesivt hela tiden, säger Ebba Nilsson.

Just nu är ungefär 400 löpare anmälda till loppet.

– Det är nervöst och spännande. Men vi tror att det kommer bli jättebra,

Förutom själva loppet har tjejerna auktionerat ut en fotboll från VM 94, som är signerad av landslagsspelarna. Och alla intäkter, både från auktionen, från anmälningsavgifter och från sponsorer, kommer att gå oavkortat till Cancerfonden. Det enda som dras av är kostnaden för tillståndet.

– Vi vet själva hur tuff och hemsk sjukdomen kan vara. Vi vill att forskningen ska gå framåt så att folk inte ska behöva genomlida detta, säger Julia Nilsson.

Loppet går av stapeln i Tivoliparken den 7 maj. Anmälan görs här.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".