Skånetrafikens nuvarande biljettautomater ser ut så här. Foto: Karin Olsson-Bendix/Sveriges Radio
Skånetrafikens biljettautomat. Foto: Karin Olsson-Bendix/Sveriges Radio

Regionekonomin uppåt - tack vare Skånetrafiken

Henrik Fritzon (S): "Har varit tydliga om budgetdisciplin"
0:44 min

Region Skånes ekonomi har förbättrats med drygt hundra miljoner kronor sedan uppföljningen efter februari. Men det är inte sjukvården som står bakom det förbättrade läget.

Prognosen efter mars månad pekar på ett resultat vid årets slut på 458 miljoner kronor sämre än budget. Det är en förbättring med drygt hundra miljoner sedan uppföljningen i februari.

Ökade intäkter och Skånetrafiken bakom bättring

Det förbättrade läget beror framför allt på ökade intäkter i form av skatt, utjämningsbidrag och statsbidrag, och på att pensionskostnaderna sjunkit. Skånetrafiken går också bättre, och har vänt sitt underskott till ett nollresultat.

Regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S) är nöjd med förbättringen och ser det som ett resultat av politisk styrning.

– Det beror på att vi redan tidigt under året vidtog åtgärder och var tydliga i vår styrning relativt sjukvårdsförvaltningarna just vad det gäller kostnadskontroll och budgetdisciplin, säger han.

Men sjukvårdsförvaltningarna visar fortfarande på ett underskott på över 800 miljoner, så är det inte främst Skånetrafiken som förbättrat sitt resultat?

- Ja, sjukvårdsförvaltningarna har stora prognostiserade underskott fortfarande, men vi jobbar väldigt hårt med den frågan och räknar med att få ner underskotten. De kommer inte sluta på så stora summor som nu - eller vår målsättning är naturligtvis att vi ska hålla budget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".