Per Svensson på sin lökodling.
Per Svensson på sin lökodling. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio.

Oro för svensk lök

Per Svensson: Varför ska vi ha hårdare krav?
1:19 min

Svensk lök och svenska grönsaker är hotade. Det menar Lantbrukarnas riksförbund efter att Kemikalieinspektionen beslutat att inte ge fortsatt dispens för ogräsmedlet Stomp.

– Det man är orolig för är att man inte klarar av ogräsproblematiken i odlingen och då kan vi inte leverera svensk lök längre, säger lökodlaren Per Svensson.

Utanför Önnestad har Per Svensson 17 hektar jord fylld med små lökar som ska dras upp i augusti. Och för att hålla ogräset borta brukar han vid den här tiden på året bespruta åkrarna med Stomp.

– Löken är känslig mot ogräsmedel när den är liten och då krävs vissa medel som löken klara men inte ogräset. säger han.

 Stomp förbjöds redan 2009 eftersom Kemikalieinspektionen bedömde att det medförde "oacceptabla risker för vattenlevande organismer". Sedan dess har dispens getts till de bönder vars verksamhet inte skulle klara sig utan medlet. Men nu är det slut med det.

– Problemet är att då får vi ta till mycket handarbete. Det är inte helt enkelt att få folk att ligga på alla fyra och rensa ogräs i ett lökfält, säger Per Svensson.

Men kan du förstå att de vill förbjuda medel som är farliga för miljön?

All vill ju vara rädda om vår miljö. Men jag förstår inte varför de vill ge oss hårdare krav än övriga Europa. Det hade varit schysstare om alla hade samma regler.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".