Lars Hansson driver ekologiskt jordbruk med sin familj i Klippan. Gården var en av de första KRAV-certifierade gårdarna i landet.
1 av 7
Lars Hansson driver ekologiskt jordbruk med sin familj i Klippan. Gården var en av de första KRAV-certifierade gårdarna i landet. Foto: Nina Sköldqvist
Intresset för ekologiskt mat har ökat kraftigt i Sverige.
2 av 7
Intresset för ekologiskt mat har ökat kraftigt i Sverige. Foto: Nina Sköldqvist
Lars Hansson och hans fru Elisabeth var bland de första att satsa på gårdshandel. I dag är närproducerat en växande trend.
3 av 7
Lars Hansson och hans fru Elisabeth var bland de första att satsa på gårdshandel. I dag är närproducerat en växande trend. Foto: Nina Sköldqvist
Lars Hansson efterlyser gemensamma djurskyddslagsregler inom EU.
4 av 7
Lars Hansson efterlyser gemensamma djurskyddslagsregler inom EU. Foto: Nina Sköldqvist
Bjärhusgård i Klippan.
5 av 7
Bjärhusgård i Klippan. Foto: Nina Sköldqvist
Intresset för närodlat och ekologiskt är en uppåtgående trend.
6 av 7
Intresset för närodlat och ekologiskt är en uppåtgående trend. Foto: Nina Sköldqvist
Lars Hansson med några av gårdens kor.
7 av 7
Lars Hansson med några av gårdens kor. Foto: Nina Sköldqvist

"Vi borde ha gemensamma regler inom EU"

"Alla djur skulle ha det som i Sverige"
1:06 min

Försäljningen av ekologisk mat ökar. Ökningen i Sverige var i fjol 38 procent och störst i världen. Svenska ekobönder märker av det ökade intresset men efterlyser gemensamma EU-regler.

Bonden Lars Hansson driver ekologiskt jordbruk och gårdsbutik i Klippan. Han var en av de första KRAV-bönderna i Sverige. Han har märkt av ett ökat intresse för sina ekologiskt producerade grödor och köttprodukter, men efterlyser gemensamma regler inom EU.

- Är vi i samma marknad i hela Europa, så måste alla som är på den marknaden ha samma förutsättningar. Då ville jag att Europa skulle följa Sveriges höga krav, framförallt på djurskyddslagstiftningen. Att alla djur skulle ha det så bra som de kan ha i Sverige.

Regeringens vision om att svensk och ekologisk matproduktion ska bli större, tycker Lars Hansson låter bra, men han tycker visionen borde bli mer verklighetsförankrad.

- Jag tycker det är ett generalfel egentligen i tänkandet. Man säger så här, att detta är den menyn, den maten vi ska ha, och nu vill vi köpa den ekologiskt också. Ska man gå in för att börja använda ekologiska produkter, då måste man tänka annorlunda i menyn också, säger Lars Hansson och fortsätter:

- Man måste tänka säsongsbetonat, vad är det för varor vi har tillgång på i dag i Sverige och man får kanske ändra menyn. Då hade vi verkligen gynnat den svenska produktionen också. Men man måste tänka annorlunda, gå utanför boxen att vi inte bara kan ha de här färskprodukterna hela tiden, året om.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".