En första liten potatis, inte helt färdig
1 av 2
En första liten potatis, inte helt färdig Foto: Karin Bengtsson/Sveriges Radio
Potatisodlaren Tomas Stefansson tittar till potatisplantorna
2 av 2
Potatisodlaren Tomas Stefansson tittar till potatisplantorna Foto: Karin Bengtsson/Sveriges Radio
Förmiddag med Helene Persson

Snart skördas första färskpotatisen

Tomas Stefansson: Jag har aldrig sett några spår hos mig på fälten
4:35 min

Den som skördar först kan få flera tusen kronor per kilo. Men hur vet man när potatisen är klar? Och tänk om grannen hinner först?

Förra året skördades den första färskpotatisen den 29 april. Den kostade 2100 kronor per kilo och kom från en potatisodlare på Bjärehalvön.

Nu är det snart dags igen. Potatisracet är i full gång, men hos potatisodlaren Tomas Stefansson utanför Torekov är potatisarna fortfarande små som pekfingernaglar. Han siktar inte på att bli bland de första, som kan sälja sina potatisar för tusentals kronor kilot.

– Slår man ut det priset på alla arealer så blir det inte så många kronor extra. Ett högre pris under hela säsongen gör mycket mer i slutändan,

Många potatisodlare tycker illa om att säsongen drar igång så tidigt. Och Tomas Stefansson tror att det beror på att det blir svårt för övriga potatisodlare att haka på.

– Det ska komma i rätt tid. Så att man inte får upp ett litet fält potatis jättetidigt och sen finns det inte mer. Det skulle ju vara lite snopet för konsumenterna. Därför är det en utmaning att komma rätt, så att vi kan fylla på hela tiden, säger han.

Trots helgens köldknäpp tror Tomas Stefansson att de första färskpotatisarna kommer att skördas i slutet av april eller början på maj. Och han räknar med att hans potatisar är klara kort därefter.

– Beroende på hur varmt det blir så tar det väl inte alltför lång tid, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".