IVL:s hemsida.
IVL:s hemsida. Foto: Sveriges Radio

Drömmen om framtidens reningsverk kan spricka

Reporter: Vill att kommunen avslutar projektet
1:18 min

Projektet "Morgondagens kommunala vattenrening" skulle både ge Simrishamns kommun ett reningsverk i toppklass och sätta kommunen på kartan vad gäller framtidens miljöteknik. Men projektet riskerar nu att kvävas i sin linda.

När Simrishamns kommun fick chans att gå in i ett projekt kallat "Morgondagens kommunala vattenrening" tillsammans med IVL Svenska miljöinstitutet som hade sex miljoner i projektmedel av Vinnova, lät det perfekt.

De skulle inte bara få ett av Sveriges mest moderna reningsverk utan också få det till ett bra pris. Kommunen bidrog med reningsverk, byggnader, personal - och 2-3 miljoner kronor.

Det trodde i alla fall kommunen till en början, men kostymen växte först till 12 miljoner och slutligen till 20 miljoner. Samtidigt upptäckte både kommunens revisorer och konkurrensverket brister i projektet.

När samhällsbyggnadsförvaltningen nu tittat på projektet listar de en rad frågetecken och drar slutsatsen att kommunen bör avsluta projektet. Beslutet kan fattas av samhällsbyggnadsnämnden på torsdag.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".