Misshandlade migranter får berätta i hemlandet

Reporter Gunilla Nordström berättar
0:52 min

Två gånger har rättegången mot de tre män som misshandlade migranterna i Perstorp ställts in eftersom migranterna inte kom till Sverige, men nu ska man göra bevisupptagning i Rumänien.

Det var en natt i slutet av januari 2015 som tre män attackerade några migranters skåpbil som stod på ICA:s parkering i Perstorp. Männen krossade bilens rutor och slängde vatten på migranterna. En av dem drog de ut ur bilen och misshandlade så svårt att han fick två frakturer i ryggen och fick föras till sjukhus.

Två gånger har den svenska domstolen kallat till förhandling, men båda gångerna fick rättegången ställas in eftersom migranterna inte fanns kvar i Sverige. De hade rest hem till Rumänien och tyckte inte det var lönt att ta sig till Sverige.

Nu har Helsingborgs tingsrätt beslutat att man ska ha bevisupptagning i Rumänien och de misshandlade migranterna ska svara på domstolens frågor där.

Bevisupptagningen ska ske 4 maj och i slutet av juni får den svenska domstolen svar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".