Clifford Johansen, reporter Kristianstadsbladet
Clifford Johansen är reporter på Kristianstadsbladet Foto: Linnéa Mattisson/Sveriges Radio
Morgonen med Anders Liljeqvist

Kritik leder till nya riktlinjer

Clifford Johansen: Då närmar vi oss Nordkorea
4:45 min

Region Skåne ska se över sina egna riktlinjer för att lämna ut allmänna handlingar - och sin relationen till media. Detta efter kraftig kritik just i media.


Bakgrunden är att reportern Clifford Johansen på Kristianstadsbladet för en tid sedan begärde ut namn på privata vårdcentraler som varit föremål för medicinsk revision men att Region Skåne valde att sekretessbelägga uppgifterna.

- Det är viktigt att folk kan få reda på sånt här, till exempel för att kunna göra ett aktivt val av vårdcentral, säger Clifford Johansen.

Tidningen överklagade sekretessbeläggandet till kammarrätten, och Region Skåne har beslutat att släppa på sekretessen och alltså också se över sina rutiner - och i samband med detta också bjuda in skånska medier till en dialog.

- När makten börjar försöka dölja sånt som kan ge negativ publicitet så närmar vi oss Turkiet eller Nordkorea, säger Clifford Johansen, som är nöjd med att han nu får se handlingarna, men samtidigt lite besviken över att det inte blir någon rättslig prövning.

- Det skulle vara intressant att se om deras argument hade hållit.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".