Malmö FF:s Tobias Sana reagerar mot IFK-klacken.
Malmö FF:s Tobias Sana reagerar mot IFK-klacken. Foto: Adam Ihse/TT

Stormötet avbrutet efter skandalscener

Domaren Jonas Eriksson: ”Aldrig varit med om något liknande”
2:28 min

Det allsvenska mötet mellan IFK Göteborg och Malmö FF avbröts efter att en smällare kastats in på planen. Både Malmöspelaren Tobias Sana och en assisterande domare drabbades.

MFF-avbytaren Tobias Sana, som var i närheten av smällaren, svarade med att dra loss hörnflaggan och kasta den mot publiken.

Efter situationen bröt domaren Jonas Eriksson matchen.

– Om det är så som jag förstått så är det helt oacceptabelt att kasta smällare i närheten av spelare. Nu vet jag inte om det hänt något före att det började kastas, säger IFK Göteborgs sportchef Mats Gren till C More.

Tobias Sana, som tidigare i karriären spelat i Göteborg, såg ut att vara rejält upprörd och fick ledas bort av ledare och spelare.

– Jag saknar nästan ord, dels skrämmande och läskigt. Det här var ju en smäll, den hördes rakt in i radiohytten, då kan man bara tänka sig hur det var för Tobias Sana. Men sedan att Sana reagerar som han gör och tar upp en hörnflagga. Som medmänniska och som individ kan jag förstå Sanas reaktion, samtidigt så är det klart att så där kan du inte göra oavsett var som händer, säger Radiosportens expert Richard Henriksson i direktsändningen från Göteborg.

Efter att domare, polis och matchdelegater haft ett möte kom beskedet att matchen inte kommer att återupptas.

– Vår bedömning är att vi inte kan fortsätta matchen. Det är mycket allvarligt. En arbetsmiljöfråga, säger matchdelegaten Pelle Höög till C More. 

Det var inte bara Tobias Sana som drabbades av knallskottet. Den assisterande domaren Mathias Klasenius stod också väldigt nära när det small.

– Jag inser direkt att något har hänt. Jag försöker få kontakt med Mattias men han svarar inte. I omklädningsrummet mår han väldigt dåligt, han är chockad, tagen och gråter, säger domaren Jonas Eriksson.

– Jag kommer att skicka in en rapport och sedan tar disciplinnämnden beslut hur man går vidare.

Har du varit med om något liknande?

– Nej, 303:e allsvenska matchen var det här. Jag trodde att jag skulle slippa uppleva det, men dessvärre fick jag vara med om det ikväll, säger Jonas Eriksson.

– Otroligt tråkigt. Det överskuggar hela matchen och man blir ledsen av att se det, kommenterar Malmös Oscar Lewicki händelsen.

– Bedrövligt. Fruktansvärt. Jag vet inte vad jag ska säga, säger Göteborgs Tobias Hysén till Radiosporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".