Lagbok: Sveriges Rikes Lag
1 av 3
Lagbok: Sveriges Rikes Lag. Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio
Misstänkte läkarens nybyggda bunker
2 av 3
Misstänkte läkarens nybyggda bunker. Foto: Dajana Kovacevic
Läkare bunker människorov.
3 av 3
Skiss över cellen. Foto: Polisen.

Svea Hovrätt sänker straffet för bunkerläkaren

Hovrättslagman: Vi har beaktat hans psykiska störning
1:40 min

Den 38-årige läkare som av tingsrätten dömdes till 10 års fängelse för människorov tidigare i år, får nu sitt straff mildrat till åtta års fängelse. Det slår Svea hovrätt fast i dag.

Hovrätten menar att det finns förmildrande omständigheter i bland annat mannens psykiska tillstånd och sänker därför straffet för människorov. Mannen frikänns från våldtäktsanklagelserna även i hovrätten.

Mannen ska också betala 180 000 kronor i skadestånd till kvinnan, det är samma belopp som tingsrätten beslutade om i sin dom.

Åklagaren hade yrkat på 15 års fängelse för människorov och våldtäkt. Hans yrkande om att förverka den byggnad, en maskinhall, där kvinnan hölls inlåst i ett bunkerliknande utrymme, avslogs dock av hovrätten. 

Det var i september i fjol som mannen drogade och förde med sig en kvinna från Stockholm till en fastighet i nordöstra Skåne, där han höll henne inlåst i en ljud- och ljusisolerad bunker i nästan en veckas tid.


Mer om Bunkerläkaren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".