Gamla sjukhuset i Broby
Oklart om det blir fortsatt asylboende. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio

Många asylsökande har redan fått flytta

Distriktschef: Det här berör många sökande.
1:36 min

Nu har de asylsökande som bor på Brobysjukhuset fått börja flytta därifrån.


Det är oklart vad som händer med asylboendet på Brobysjukhuset - den nuvarande entreprenören lägger ner - och vem som kan ta över eller ens om det blir ett boende är under upphandling och därmed under sekretess.

– I stället för att vänta in vad som händer har vi försökt jobba utifrån att vi får räkna med att det kanske inte blir en fortsättning, säger Rebecca Bichis, sektionschef på Migrationsverket Region Syd

Just nu är det aningen oroligt på - och oklart runt - vad som ska hända med asylboendet på gamla sjukhuset i Broby.

På kort tid har nu 120 personer fått flytta till andra boenden, runt om i Sverige:

– Vi försöker hitta så bra boendelösningar som möjligt, säger hon.

En del av dem som bor i Broby har gjort det i sådär ett halvår och kanske börjat lära sig svenska och lära känna människor.

Rebecca Bichis säger att man från Migrationsverket önskar att ta hänsyn till önskemål för de som trivs i trakten, men att det är svårt - det finns ont om platser och i det här fallet har besluten gått snabbt.

– Det blir alltid bättre med längre framförhållning, så att folk får en chans att vänja sig vid tanken, men vi har gjort allt så fort vi haft möjlighet.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".