Mats Bergström kom hem från Samos i slutet av april.
Mats Bergström kom hem från Samos i slutet av april. Foto: Thomas Brzezinski.
Eftermiddag med Conny Emmelin

Hemma från Samos igen

Mats Bergström: Tankarna finns kvar där nere
2:32 min

I två veckors tid arbetade Mats Bergström, sjöräddare från Yngsjö, med att hjälpa människor på Medelhavet.

I början av april begav sig Mats Bergström, som är frivillig på sjöräddningen i Yngsjö, till Samos. Där skulle han arbeta med de så kallade Gula båtarna, som patrullerar längs öns kuster och hjälper människor som fått problem på havet. Och Mats hade förberett sig väl, men redan första dagen hamnade han ändå i en oförutsedd situation.

– Vi fick ett larm från den tyska kustbevakningen, som hade en förlist båt och behövde hjälp,

I båten fanns totalt 14 personer, varav fem var saknade och fem var avlidna. Och en av de avlidna var en 20-årig kvinna, som satt fast i båten.

– Precis då har man inte mycket tid att tänka. Det är fullt fokus på att lösa situationen. Men efteråt så tänker man naturligtvis att en kvinna på 20 år, hon kanske hade kunnat få uppleva något bättre än att avsluta på havet utanför Samos, säger Mats.

Efter två veckors arbete på Samos är han nu hemma igen. Och livet fortsätter som vanligt, även om tankarna i mångt och mycket finns kvar där nere.

– Men jag får ju fortsätta att ta hand om min station här hemma och se till att driva den på rätt håll, säger Mats.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".