Mohamad Brier, syrisk lärare som nu gör praktik på Filbornaskolan i Helsingborg. Foto: Andreas Örwall Lovén/Sveriges Radio.
Mohamad Brier. Foto: Andreas Örwall Lovén/Sveriges Radio.

Han tar snabbspår in i svenska skolan

"Min dröm att arbeta som lärare"
3:55 min

För att få ut nyanlända lärare i svenska skolor lanseras nu ett snabbspår. Men i Nordvästskåne startade man redan i höstas. Och det har gett resultat.

Det som gjordes i höstas var att  60 nyanlända lärare sammanfördes med skolledare från fyra kommuner - Helsingborg, Klippan, Ängelholm och Åstorp. Sedan dess har 40 fått praktik och 20 någon form av anställning. En framgång, anser Marit Nordstrand, sektionschef på Arbetsförmedlingen.

– Vi var ju tidigt ute med att hitta den här modellen med att tillvarata de nyanländas kompetenser.

En av de lärare som kommit ut på praktik är Mohamad Brier. Nu är han på Filbornaskolan i Helsingborg och arbetar med eleverna i förberedelseklasserna där.

– Jag studerade till lärare på Damaskus universitet och arbetade som lärare i 15 år. Det är mycket bra att Arbetsförmedlingen skickar lärare till skolor för att förstå systemet i den svenska skolan.

Mohamad Brier har varit i Sverige i ett år och fyra månader. Att yngre personer kan tillägna sig ett nytt språk relativt snabbt är ett känt fenomen, men Mohamad är 38 år och har fått lägga mycket kraft på språket för att hålla drömmen om en fortsatt lärarkarriär vid liv.

– Jag behöver mycket svenska eftersom jag vill fortsätta att arbeta som lärare här i Sverige. Att lära sig ett nytt språk är inte enkelt men man måste jobba hårt. Det är nyckeln.

Anders Santesson, som är biträdande rektor på skolan, ser bara fördelar med att ha Mohamad där.

– Han funkar ypperligt och gör en fantastisk insats. Det är en win-win-situation, både för Mohamad att etablera sig i det svenska skolväsendet och ett stöd och hjälp för nyanlända elever.

Mohamad Brier har stakat ut sin framtid som lärare i Sverige så långt han kan. Han ska praktisera vidare, läsa in ytterligare lite svenska och har ansökt till en kurs för lärare på Malmö Högskola som utgör en del av det nationella "snabbspåret", berättar han.

– Jag tror det kommer att ta ett år att få lärarlegitimation. Det är min dröm att arbeta som lärare, ha en egen klass och jobba med eleverna hela året. Det är min dröm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".