På Norretullskolan i Kristianstad bedrivs undervisning i paviljonger på skolgården.
Foto: Josefin Modig/Sveriges Radio

Efterfrågan på moduler rekordstor

Vd: Olyckligt för branschen att det är på det här sättet
2:15 min

Efterfrågan på moduler, som används till skolor och förskolor, har aldrig varit så stor som nu. Trycket är så hårt att företagen inte hinner med att leverera i den takt som behövs.


– Vi har gått från leveranstider på 4-5 veckor till 5-6 månader i dag, säger Jonas Wallstedt, vd för företaget Expandia, ett av de företag som levererar moduler till skånska kommuner.

Så om man inser att man har behov av de här lösningarna till hösten, kan ni hjälpa till då?
– Har man behov av paviljonger till hösten, då är det någon gång i november vi kan leverera. Det är höstlovet vi siktar in oss på.

Företaget beställer modulerna av två fabriker som står för tillverkningen. Sedan levereras de till hela Sverige, Danmark och Norge. De skånska kommunerna står för en stor del av beställningarna.

Tog fart förra sommaren

Företaget, som startade i Skåne för nästan 30 år sedan, har aldrig upplevt en sådan här efterfrågan, även om den ökat de senaste åren. Det var efter sommaren förra året det tog riktig fart. Jonas Wallstedt berättar att de det här året gjort investeringar för en halv miljard kronor för att möta efterfrågan, men det är ändå inte tillräckligt.

Det är som att stoppa i ett svart hål. Det räcker inte till på långa vägar.

– Nu försöker vi möta upp med att göra lika stora investeringar inför nästa år och hoppas att det kan möta det behov som blir aktuellt 2017. 

Hur påverkar det här er bransch?
– Det kan ju skada ryktet lite grand. Om vi har en produkt som man förväntar sig ska kunna möta ett lokalbehov som är tämligen akut, och så svarar vi med leveranstider på 5-6 månader. Det finns ju alltid en risk att man hittar andra lösningar för akuta problem fortsättningsvis. Det är jätteolyckligt för branschen att det är på det här viset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".