Wilmer målade av orangeriet vid Hovdala slott.
1 av 2
Wilmer målade av orangeriet vid Hovdala slott. Foto: Karin Bengtsson/Sveriges Radio.
Eleverna håvade i bäcken och hittade bland annat musslor.
2 av 2
Eleverna håvade i bäcken och hittade bland annat musslor. Foto: Karin Bengtsson/Sveriges Radio.
Förmiddag med Helene Persson

De går i skolan på slottet

Alexander, Nelly och Kevin letar flodpärlmusslor
2:02 min

Inte bara prinsar och prinsessor ska få gå i skolan på ett slott. Det tyckte Christel Dahre Nilsson, lärare på Mala skola.

Under veckan har all undervisning varit förlagd till Hovdala slott, för både fyrorna, femmorna och sexorna på Mala skola. Det var läraren Christel Dahre Nilsson som kom på idén.

– Det blir ett bättre minne om man lär sig på plats. Eleverna har fått träffa de historiska personerna här, bland annat munkar och husfruar. Det blir en helt annat upplevelse,

Eleverna har bland annat tovat ull, målat akvarell och gjort vapensköldar. Och på torsdagseftermiddagen ägnade de sig åt att håva i bäcken. Alexander, Kevin och Nelly hittade flodpärlmusslor. Det är en sällsynt mussla, som de fått lära sig mycket om

– Den har en tandmekanism som den stänger ihop med. Och man ska lägga tillbaka dem även om de är döda. För de har bakterier som andra äter av, säger Nelly.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".