Knut Thorstensson och ledarhunden Älvis i Åhus.
Knut Thorstensson och ledarhunden Älvis i Åhus. Foto: Wivan Kristina Sandberg/Sveriges Radio

Anslagen följer inte med utvecklingen

Ulrika: Vi har haft samma anslag i nio år
2:36 min

Inköp av ledarhundar och utbildning av ledarhundsförare kostar mer idag än för nio år sedan. Ändå ligger anslagen kvar på samma nivå och det innebär att kön för att få en ledarhund fortfarande är lång.

Eftersom priserna generellt i samhället går upp, innebär det att pengarna som Synskadades Riksförbund får varje år för att köpa in och utbilda ledarhundar och deras förare inte räcker lika långt längre.

- Vi försöker att poängera det här hela tiden till politiker och tjänstemän som vi tror kan ha ett inflytande över frågan, säger Ulrika Norelius Centervik som är individstödschef på Synskadades Riksförbund.

Att behöva vänta uppemot två år för att få en ledarhund kan få fler konsekvenser än att personen tappar intresset och engagemanget för att börja jobba med ledarhund.

- För många betyder väntan på en hund att man får mycket sämre kondition, så när man sen får en hund kanske man inte riktigt orkar eftersom ens hälsa har försämrats, säger Ulrika Norelius Centervik.

Wivan-Kristina Sandberg
wivan-kristina.Sandberg@sverigesradio.se


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".