Andreas Söderkvist
Andreas Söderkvist. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
#ungadomare

Andreas vill att fler ska våga vara domare

Fotbollsdomare: Klimatet har blivit mycket hårdare
2:02 min

Andreas Söderkvist, som är fotbollsdomare i superettan leder projektet "Våga vara domare" tillsammans med hockey- och handbollsdomare. Han känner väl igen det Sveriges Radio rapporterar om idag. Nämligen att många unga domare känner sig utsatta i rollen som domare.

Fyra av tio unga skånska domaren har fått höra svordomar och glåpord när de har dömt en fotbollsmatch, det visar en enkät som Sveriges Radio har gjort. Nästan tre av tio har blivit hotade.

Andreas Söderkvist är domare i Ängelholms fotbollsdomarklubb och dömer i Superettan och dessutom leder ett projekt som heter "Våga vara domare".

- Domarna börjar och de slutar lika fort igen och när man pratar med dem hör man att det handlar om det hårda klimatet, säger Andreas Söderkvist.

Han tycker att det är svårt att sätta en specifik ålder som är lämplig att börja döma i men han tycker att en del som dömer idag kan vara för unga.

- Är man 13-14 år så är man kanske för ung och man borde kanske ha något år till på nacken så man kan stå upp när det väl händer något, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".