Säkerhetspolisen
Säkerhetspolisen Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Anmälan om IS-rekrytering skickas till Säpo

Den orosanmälan som gjorts om en misstänkt IS-rekrytering på en grundskola i Kristianstad ska lämnas vidare till Säkerhetspolisen, Säpo.

Det var i förra veckan som föräldrar till en 14-årig elev kontaktade skolan i oro att deras barn radikaliserats och var på väg att rekryteras till terroristgruppen Islamiska staten.

Enligt kommunpolis Göran Svensson kommer man att skicka ärendet vidare till Säpo när alla handlingar inkommit, vilket är rutin i sådana här fall.

Säpo avgör sedan om åtgärder ska vidtas eller om ärendet stannar inom de sociala funktionerna på kommunen.

Enligt Göran Svensson är det troligt att ärendet i slutändan kommer att hanteras inom kommunen eftersom eleven är minderårig.

Ny plan mot extremism

Idag ställde sig även kommunstyrelsen bakom den föreslagna handlingsplanen mot våldsbejakande extremism i Kristianstad.

Handlingsplanen syftar till att motverka tre inriktningar av extremism; i den högerextrema miljön, i den vänsterautonoma miljön och i den våldsbejakande jihadistiska miljön.

– Oavsett vilken extremism det handlar om så måste vi ha en plan som fungerar. Hur hanterar vi det när det dyker upp i skolan och socialtjänsten? Vi har ju ett aktuellt fall nu. Detta visar att frågan inte negligeras utan tas på största allvar, säger kommunstyrelsens ordförande Pierre Månsson (L).

Planen fokuserar främst på det förebyggande arbetet, men innehåller även riktlinjer för akuta situationer som kan uppstå i kommunen. Där står till exempel vem som ska kontaktas om det finns misstanke om extremism och i vilken ordning.

Handlingsplanen tas upp i kommunfullmäktige i juni.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".